Karikatúrát akarok valakiről, de nincs elképzelésem!

Gyakran hallok ilyen „segélykiáltásokat”, hogy „Tök jó volna, de nincs ötletem!”. Vagy olyat, hogy „El sem tudom képzelni, hogy mi lenne az igazi megoldás.”. Nincs ezzel semmi gond, sokan vannak, akik fantáziában nem olyan erősek – cserébe viszont nagyon racionálisak és céltudatosak. A természet egyensúlyra törekszik, szoktam mondani.

Szóval, a legfontosabb azzal tisztában lenni, hogy egy jó karikatúrának beszédes a képe. Ahogy ránézel, egyből látod, hogy miről szól, és csak ezután mélyedsz el az apró részletekben. Így, ha igazán profin akarunk dolgozni, akkor felülről lefelé tervezzük meg a karikatúránk kompozícióját.

Induljunk ki például abból, hogy először tervezzük meg a pozíciót. A pozíció megtervezéséhez ki kell választanunk egy szakmát, egy hobbit, egy elfoglaltságot, ami jellemző a karikatúra alanyára, és ez fogja nekünk megalapozni a karikatúránk kompozícióját.

Hősünk például sok ülőmunkát végez. Ha erre akarunk építeni, akkor nyilvánvaló, hogy egy ülő kompozíciót vázolunk belőle. Vagy ha végletekig odavan a barátnőjéért, akkor csinálhatunk egy Rómeó és Júlia szerű jelenetet is, erkélyes, hősszerelmes, térdelős beállítással. Ha pedig arra akarunk építeni, hogy imád bulizni a leányzó, akkor kapjunk az alkalmon, és alakítsunk ki egy partyzó kompozíciót.

Ezután válik érdekessé az elképzelés. Van egy ülő férfi, egy térdelő szerelmes és egy táncoló csajszi. Ez már mind jó alap, de akkor lesz igazán jó a karikatúra, ha megvadítjuk ezeket az ötleteket valamivel. A legjobb döntés az, ha felírunk mindent, ami csak eszünkbe jut az ajándékba szánt kép alanyáról.

Mert ha a jegyzetelés közben kiderül, hogy a bulizó lány például irtózik a pókoktól, és kedvenc színe a lila, akkor máris adott egy jó kis dzsungeltáncos jelenet, ahol mindenféle méretű pókok között táncol, egy lilás szerelésben. Vagy az ülőmunkát végző irodai munkatárs annyit ül, hogy egy díjátadón átveheti a „A legjobban ülő munkatárs” díját. Hősszerelmesünkről pedig, ha tudjuk, hogy testépítő, akkor a térdelő pózt keverhetjük egy bicepszmutogatós beállással is.

És ez mind-mind csak egy példa, amik tovább bővíthetők egyre apróbb részletekkel. Ha hegedül, akkor elrejtünk a képen egy hegedűt, ha van egy kisfia, akkor rajzolunk neki egy gólyát például, ami a csőrében hoz egy gyereket; vagy ha gyűjti a bélyegeket, akkor erre is építünk egy apró poént valahogyan. A lényeg az, hogy tudj meg róla minél többet!

„A kreativitás az, amikor az intelligencia jól érzi magát.” Ezt Albert Einstein mondta, és ez egy nagyon frappáns gondolat. Írd össze az alanyodnak, a főbb tulajdonságait, jellemvonásait, mit szeret, mit nem, és ez alapján már látni fogod, hogy mi is lenne az ideális karikatúra kompozíció a számára.

De semmi pánik, szívesen segítek, ha megkeresel.

Kategória: Egyéb