Milyen alkalmakra és kinek adható ajándékba a karikatúra?

Nyilván, ha jó üzletet akarok magamnak, akkor azt javaslom, hogy bármilyen alkalomra és bárkinek adható karikatúra ajándékba. De fogalmazzunk inkább úgy, hogy nem az alkalom szüli a karikatúrát.

A legfontosabb dolgokat érdemes tisztázni. Mert az egy dolog, hogy te pénzt, szervezési időt és fénykép-hajkurászási energiát nem kímélsz, hogy boldoggá tedd az ünnepeltet, de vajon a leendő ajándék birtokosának a karikatúra lesz a legjobb választás?

Ha azt vesszük alapul, hogy a karikatúra nem nekünk, hanem az ünnepeltnek készül, akkor érdemes pár dolgot átgondolni. Ki az, aki tényleg örülne egy karikatúrának? Hogyan fogja fogadni?

Ha van humorérzéke, akkor az alany tökéletes. Ha van önkritikája, akkor szintén. Az ilyen típusú emberek tisztában vannak azzal, hogy nem muszáj mindig túl komolyan venni a világot magunk körül, és tudnak nevetni ugyanúgy magukon, mint másokon is.

Ha könnyű megnevettetni a leendő ünnepeltet, szintén jó választás a karikatúra. Képzeld csak el az arcát, amikor megpillantja magáról ezt a görbe tükröt. Ha jót hozunk össze, sírni fog a nevetéstől.

Szintén jó választás azoknak is, akikről tudjuk, hogy szeretik az illusztrációkat. Saját illusztráció, saját magáról – száz százalékig biztos választás. Ugyanígy jó választás a képregényrajongóknak, a rajzfilm és mese rajongóinak, a fiatalabb korosztálynak szinte kivétel nélkül. De a fiatalos felfogású időseknek is ugyanígy.

Egy-két típus van, akinek őszintén szólva nem ajánlom. Nem azért, mert én rosszat csinálnék róluk, erről szó sincs. Csupán annyi, hogy nem szeretném, ha a megrendelő pénzt fizetne azért, amit szívvel ad, de a célszemély egyáltalán nem értékel. Ilyenek lehetnek a könnyen sértődős, savanyú emberek. Az örökké elégedetlenek. Meg azok, akiknek nincs szíve. Az ilyeneket nem muszáj karikatúrával tesztelni. Bejöhet, sőt, akár pont a legidegbetegebb főnök fetrengene sírva a meglepetéskarikatúrája láttán. Másnap viszont ugyanúgy lecseszne, mint annak előtte. J

Az alkalom viszont tényleg bármi lehet, ami megéri számodra a szervezést. Legény- vagy lánybúcsú, esküvő, házassági évforduló, költözés, kitüntetés, előléptetés, új munkahely, babavárás, baba megszületése, névnap, születésnap, ballagás, érettségi, diploma, karácsony, hogy csak az ismert ajándékozási ünnepeket, eseményeket soroljam. De például kiváló lehet egy házavatási buliba, ajándék illusztráció a tulajdonosnak a falra, vagy a kolléganő búcsúbulijába, hogy ne feledkezzen meg rólunk. Esetleg a focicsapat leköszönő edzőjének, az osztály szalagtűzős táncot betanító tanárnőjének, vagy az utolsó év végén az osztályfőnöknek. Vagy apa irodájába, hogy mindig a szeme előtt legyen akár a család, akár egy róla készített vicces illusztráció. Szóval tényleg bármilyen alkalomhoz kitűnő ajándékötlet.

Kategória: Egyéb